Högskola eller jobb efter gymnasiet?

När du har gått ut gymnasiet kan det lätt kännas segt att plugga vidare på högskola eller universitet. Många som jag har pratat med undrar om det verkligen behövs, är det verkligen värt att lägga ner dom extra åren på en högskole eller universitetsutbildning? Sanningen är att det inte finns ett enkelt svar på detta som kan implementeras för alla då det helt och hållet beror på individen. Här kan du läsa om anledningar för båda valen och mina personliga åsikter om dem. Det är också viktigt att veta att det inte finns någon tidsbegränsning på när du kan studera vidare på högskola eller universitet. Om du inte känner dig redo kan det i vissa fall vara bra att inte stressa dig in i en utbildning du inte vet att du är intresserad bara för sakens skull. 

Anledningar för att studera

Det yrke du sträva efter kräver utbildningen

Detta är den mest uppenbara anledningen till att studera och ofta är det inte många som har problem med att studera om dom vet att det behövs för att få det jobbet som som verkligen vill ha. Om du redan vet vad du vill och har ett tydligt mål för din karriär ska du helt klart studera om det krävs för att nå det målet. 

En utbildning hjälper dig att nå högre positioner i ett företag

Detta är det inte lika många som tänker på, om du har ett mål att växa i det företag som du vill jobba i så är det oftast nödvändigt att studera innan. Det är nödvändigtvis inte alltid så och det beror delvis på vad hur du är som person och vilka andra det är som jobbar på företaget. Du kan vara hur driven som helst och imponera dom högre cheferna hur mycket som helst men risken är det finns en annan driven person i företaget som dessutom har studerat, vem tror du då kommer att få den högre positionen? Jag skulle alltid rekommendera att studera om ditt mål är att växa i den karriären du vill ge dig in i för att inte behöva ta den chansen att du klarar dig ändå.

 Att studera kommer att ge värdefulla färdigheter

Den sista anledningen för att studera är att du kommer att lära dig saker som du kommer att behöva när du ger dig in i den karriären du är intresserad av. Förutom att förbereda dig för ett visst yrke kan du lära dig värdefulla färdigheter som kan hjälpa dig att lyckas i alla karriärer. Genom att delta i grupprojekt får du färdigheter som muntlig och skriftlig kommunikation, tidshantering, kritiskt tänkande och problemlösningsförmåga.

Anledningar att jobba

Karriären du strävar efter inte kräver en utbildning

Detta är då motsatsen till den första anledningen att studera, vissa yrken kräver ingen högskoleutbildning och om att gå utbildning inte gör något alls för att förbättra dina chanser att växa i företaget. Du bör få all den utbildning du behöver genom att att praktiskt jobba på företaget och lära dig all det du behöver på plats. Om detta passar dina mål och du känner dig nöjd med en sådan här karriär är det då helt onödigt att slösa din tid på en utbildning om det inte är så att du vill ha en plan B om något skulle gå fel. 

Du är mer intresserad av att festa än att studera

Samtidigt som det är väldigt bra att vara social och skapa kontakter medans du studerar bör ditt primära fokus vara att lära dig och få bra betyg. Du kan överväga att skjuta upp det om du inte har lagt tillräckligt med tanke på det hårda arbete som krävs för att få en kandidatexamen. Vänta kanske tills du är lite mer seriös med din utbildning innan du studerar.

Slutsats

Som en kortfattad slutsats skulle jag säga att om du har som mål att jobba på ett specifikt företag eller en specifik bransch som du vet har hård konkurrens om jobb så är det inget tvivel att du bör studera vidare. Om du istället inte vet vad du vill, du har inte tagit reda på vad du har för långsiktiga mål, du är inte riktigt intresserad av att studera så bör du antingen skjuta upp det ett tag och ta reda på vad du vill göra. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *